Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή Συλλόγου Εφοριακών Κέρκυρας για το κλείσιμο της ΥΕΔΔΕ Κέρκυρας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΑΜΑΡΑ 13–49100 ΚΕΡΚΥΡΑ–ΤΗΛ: 2661363448 FAX: 2661034550
www.corfutax.blogspot.comemail:syllogoseforiakonkerkyras@yahoo.gr
                  

Κέρκυρα  01/12/2015
Αριθμός Πρωτοκόλλου Συλλόγου: 33/2015

ΠΡΟΣ:
Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Μπάκα


Βουλευτές Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Βάκη Φωτεινή
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καββαδά Αθανάσιο
Κοντονή Σταύρο
Παυλίδη Κωνσταντίνο


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο
Δήμαρχο Κερκυραίων κ. Νικολούζο


Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ.


Ο.Τ.Υ.Ε


Πρωτοβάθμιους Συλλόγους Εφοριακών

ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας Τμήματος Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας (πρώην Σ.Δ.Ο.Ε. Ιονίων Νήσων)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με τα υπ’ αριθμ.  1058824/08.04.2014  και 1129240/27.10.2015 έγγραφα του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποφασίστηκε η  «σύσταση, ανασυγκρότηση και ανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων υπηρεσιών που θα ασκούν αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην Γ.Γ.Δ.Ε. από το Σ.Δ.Ο.Ε».
Στα ανωτέρω έγγραφα αναφερόταν ρητά η σύσταση του Τμήματος Γ2 Ερευνών με έδρα την Κέρκυρα, υπαγόμενο στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) Πατρών, στο οποίο Τμήμα μεταφερόταν οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ερευνών Κέρκυρας, του Σ.Δ.Ο.Ε. Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Βορείων Ιονίων Νήσων.

Ως εκ θαύματος όμως, σε νεώτερο έγγραφο του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Μπάκα, με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΔΑΒ Β 1150875 ΕΞ. 23.11.2015, το οποίο αναφέρεται στην προσωρινή τοποθέτηση υπαλλήλων, στην προτελευταία παράγραφο σημειώνεται ότι στα τμήματα της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Ρόδου, Μυτιλήνης, Κέρκυρας και Καλαμάτας δεν γίνεται τοποθέτηση προσωπικού και η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών θα επανεξεταστεί μεταγενέστερα, με συνέπεια να αναστέλλεται, μεταξύ των άλλων, η λειτουργία του Τμήματος Κέρκυρας. Οι δε υπηρετούντες σε αυτό υπάλληλοι μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. όπως η Δ.Ο.Υ. και το Τελωνείο Κέρκυρας. Από την μετακίνηση εξαιρέθηκαν δύο υπάλληλοι για τους οποίους δεν προβλέπεται η μετακίνησή τους στις ανωτέρω υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. και για τους οποίους δεν λήφθηκε απόφαση-μέριμνα για την νέα υπηρεσία που τοποθετούνται. Υπενθυμίζουμε, ότι με τα νέα οργανογράμματα του Υπουργείου Οικονομικών, οι μόνες Διευθύνσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. οι οποίες συνεχίζουν τη λειτουργία τους είναι αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Συνεπώς οι δύο αυτοί υπάλληλοι θα πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη; Άραγε με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή των υπαλλήλων που δεν μετακινούνται στη Γ.Γ.Δ.Ε.;  Σας υπενθυμίζουμε το έγγραφο του Συλλόγου Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου 240/22-06-2015, το οποίο συνυπογράψατε ως Πρόεδρος του συλλόγου αυτού, με το οποίο εκφράζατε την αντίθεσή σας σε αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς ενιαία και μετρήσιμα κριτήρια, αναφορικά στη μετακίνηση υπαλλήλων.

Με το έγγραφο ΔΔΑΔ Β 1152341 ΕΞ με ημερομηνία 25.11.2015, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Μπάκα, οι υπάλληλοι καλούνται ενόψει της οριστικής τοποθέτησής τους να υποβάλλουν αίτηση προτίμησης τοποθέτησης, με καταληκτική ημερομηνία την 01/12/2015,  χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν μπορούν να αιτηθούν τη μετακίνηση/παραμονή στο Τμήμα Ερευνών Γ2 Κέρκυρας, δεδομένου ότι με το προηγούμενο αναφερόμενο έγγραφο η λειτουργία του Τμήματος αυτού αναστέλλεται.

Με το παρόν έγγραφο, οι εργαζόμενοι στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Κέρκυρας, θέλουμε αφενός μεν να εκφράσουμε τη λύπη μας αφετέρου δε την αγανάκτησή μας για τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο μας και η Γ.Γ.Δ.Ε. αντιμετωπίζουν την ανασυγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιών μας, δεδομένου ότι:
1.     Ενώ ο ίδιος υποστηρίξατε δημοσίως, μετά τις κατηγορίες εναντίον σας για διάλυση του Σ.Δ.Ο.Ε., ότι αυτό δεν καταργείται ή υποβιβάζεται αλλά αντίθετα αλλάζει μορφή και ενδυναμώνεται εντούτοις βλέπουμε πως τέσσερα από τα τμήματά του αναστέλλουν τη λειτουργία τους, δηλαδή καταργούνται, εφόσον φυσικά θεωρήσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του Σ.Δ.Ο.Ε. κατ’  ουσία μετατρέπεται σε Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
2.    Για ποιον λόγο καταργείται το Τμήμα Κέρκυρας, όταν το νησί μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους   τουριστικούς προορισμούς στη χώρα, με αυξημένες ανάγκες διενέργειας φορολογικών  και τελωνειακών ελέγχων; Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι το πρώην Σ.Δ.Ο.Ε. Κέρκυρας είχε επιδείξει πλούσιο ελεγκτικό έργο με αποκάλυψη πολλών και σημαντικών εστιών φοροδιαφυγής, όπως λαθρεμπόριο, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών στοιχείων κ.λπ.
3.    Πρώτα αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων και μετά οι υπάλληλοι καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις προτίμησης τοποθέτησης χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν αν μπορούν να δηλώσουν προτίμηση για τις υπηρεσίες των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία.
4.    Ζητείται από τους υπαλλήλους του Τμήματος του πρώην Σ.Δ.Ο.Ε. Κέρκυρας,  με το έγγραφο 1150875/23-11-2015, να αναχωρήσουν άμεσα για τις νέες τους υπηρεσίες και να γνωστοποιηθεί αυτό στην Κεντρική Υπηρεσία της Γ.Γ.Δ.Ε., χωρίς όμως πρώτα να έχει γίνει καταγραφή των υποθέσεων με τις οποίες είναι αυτοί επιφορτισμένοι, χωρίς να έχει γίνει καταγραφή των προσωρινών αποτελεσμάτων του ελέγχου, χωρίς να έχει γίνει παράδοση των υποθέσεών τους σε άλλους υπαλλήλους ή στις νέες υπηρεσίες που θα ανατεθούν αυτές, παρότι για τις υποθέσεις αυτές έχουν δαπανηθεί αμέτρητες εργατοώρες.
5.    Γενικότερα, γιατί μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας και τα δημόσια έσοδα αποφασίζεται η «ανασυγκρότηση» του Σ.Δ.Ο.Ε., η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς όμως να έχει σχεδιασθεί εκ των προτέρων η ακριβής και αποτελεσματική διαδικασία  με την οποία θα συντελεσθεί η ανασυγκρότηση αυτή; Γιατί αποφασίζεται η κατάργηση ορισμένων τμημάτων του Σ.Δ.Ο.Ε.  και άλλα τινά, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτό πλέον να μην ασχολούνται με τις χιλιάδες υποθέσεις και κυρίως τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης  αλλά αντίθετα να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα;
6.    Αν το κριτήριο αναστολής της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας  είναι το δημοσιονομικό όφελος, θέλουμε να επισημάνουμε ότι αυτό θα είναι ελάχιστο, δεδομένου ότι κατ’  ουσία αυτό αναφέρεται πιθανώς μόνο στην καταβολή ενός επιδόματος θέσεως ευθύνης (προϊσταμένου τμήματος), το οποίο ανέρχεται σε περίπου 200 ευρώ μηνιαίως, προ φορολογίας και λοιπών κρατήσεων.  Αν η υπηρεσία αυτή καταργηθεί, θα προκύψουν δαπάνες μετακίνησης υπαλλήλων από άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. προς το νησί της Κέρκυρας οι οποίες, με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχονται ημερησίως σε περίπου 250 ευρώ (έξοδα μετακίνησης, έξοδα διανυκτέρευσης και έξοδα διατροφής) ήτοι δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, πολλαπλάσια δηλαδή από το όποιο κέρδος θα προέκυπτε από ενδεχόμενη μείωση δαπανών. Όσο δε αφορά στην εξοικονόμηση από ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα, το Τμήμα αυτό της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. θα μπορούσε να στεγαστεί στο κτίριο της πρώην Β’  Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, το οποίο είναι μεν  μισθωμένο αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κενό, αφού στους χώρους που στο παρελθόν εργάζονταν εβδομήντα υπάλληλοι σήμερα εργάζονται περίπου δεκαπέντε.  Εξάλλου κ. Υπουργέ, γνωρίζετε και έχετε ήδη δείξει το ενδιαφέρον σας, κατόπιν σειράς εγγράφων που έχει αποστείλει έως σήμερα ο Σύλλογός μας, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας  έχουν προβεί σε ενέργειες ώστε οι Οικονομικές Υπηρεσίες του νομού μας να μεταστεγαστούν στο δημόσιο κτίριο του Διοικητηρίου Κέρκυρας, στην οδό Σαμάρα 13, στο κέντρο της πόλης, με συνέπεια την εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα.
7.    Με όλη αυτή την αναστάτωση που προκαλείται πως θα προχωρήσει το Υπουργείο μας στον έλεγχο της νέας λίστας  που έχει δει το φως της δημοσιότητας,  με 10.000 ονόματα,  η οποία παραδόθηκε από τις αρχές της Γερμανίας  σε έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα από την περιβόητη λίστα Λανγκάρντ έχουν ελεγχθεί ελάχιστες υποθέσεις;
8.    Δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα της απόφασης αναστολής, δηλαδή εν τέλει κατάργησης της υπηρεσίας  της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.-Σ.Δ.Ο.Ε. Κέρκυρας, μιας και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Δυστυχώς οι πειραματισμοί σε τόσο κρίσιμες ώρες με μαθηματική ακρίβεια επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Διαμαρτυρόμαστε κύριε Υπουργέ ότι χωρίς απολύτως κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ένα τόσο σημαντικό θέμα αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο πρόχειρο και ευκαιριακό. Η όποια αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να προκύψει μέσα από διαδικασίες διαλόγου αλλά και από τεκμηριωμένες προτάσεις.

Δυστυχώς, με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το κράτος, όπως τουλάχιστον εκφράζεται μέσα από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, έχει συνέχεια, αφού η σταδιακή αποψίλωση και κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων παραμένει στους σχεδιασμούς και των νυν κυβερνώντων, όπως και των προηγούμενων,  όταν μάλιστα, από δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ανιχνεύεται και η πρόθεση κατάργηση της ίδιας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ιονίων Νήσων.

Κλείνοντας, απευθυνόμαστε και καλούμε την Περιφερειακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα με τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, στους οποίους κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, να αναλάβουν και να στηρίξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής και υλοποίησης των συγκεκριμένων σχεδίων και αποφάσεων, ζητώντας φυσικά από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία να επανεξετάσουν τη θέση τους και να προχωρήσουν μάλιστα στην ενδυνάμωση του Τμήματος Κέρκυρας.  


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Ο Γραμματέας
Κέφης Χρήστος

Μπαλανίκας Αλέξανδρος





Read more »